~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας».
..............Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* ειδήσεις & κείμενα για την ελληνική κοινωνία * χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για έναν ελεύθερο και σκεπτόμενο πολίτη *

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ ΣΕREUNION ΣΤΑ ΜΑΤΑΛΑ



Φέτος τον Ιούνη ο χρόνος γύρισε μερικές δεκαετίες πίσω στα Μάταλα. Ο 69χρονος Γερμανός συνταξιούχος δημοσιογράφος και συγγραφέας Αρν Στρομάγερ, αποφάσισε να καλέσει γενικό προσκλητήριο των χίπηδων ανά τον κόσμο μέσω διαδικτύου για την παρουσίαση του δίγλωσσου λευκώματός του με τίτλο «Μythos Μatala/ Τhe Μyth of Μatala».
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ ΣΤΑ ΜΑΤΑΛΑ - ΦΩΤΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΛΑΚΗΣΈτσι, πενήντα χρόνια μετά τη χρυσή εποχή των χίπις, το τριήμερο από 11-13 Ιουνίου η πληρότητα στα καταλύματα των Ματάλων αλλά και των γύρω περιοχών, άγγιξε το 100%, ενώ δεκάδες μέσα ενημέρωσης από Αυστρία, Γερμανία και Αμερική βρέθηκαν εκεί για να καλύψουν το γεγονός.
Το reunion των χίπις στέφθηκε τελικά από επιτυχία καθώς πολλοί από αυτούς που πέρασαν από εκεί τη δεκαετία του ‘60 έδωσαν το παρόν, προερχόμενοι από κάθε γωνιά της γης.
Ως γνωστόν όμως, όλα τα ωραία πράγματα, συμβαίνουν μόνο μια φορά στη ζωή.
Και μια τέτοια εκδήλωση revival, έστω κι αν στέφθηκε με επιτυχία, δεν ήταν βέβαια δυνατόν να αντικατοπτρίζει με τίποτα την εποχή που στο ψαροχώρι των Ματάλων τα παιδιά των λουλουδιών είχαν οργανώσει τις «σουίτες» τους στις περίφημες σπηλιές των βράχων.
Γιατί αυτό ήταν τη δεκαετία ‘60-‘70 τα Μάταλα: ένα ψαροχώρι χωρίς ανέσεις, χωρίς καν ρεύμα. Με μια αμμουδερή παραλία μοναχά, προστατευμένη από κάθε πολιτισμικό άγγιγμα, ότι έπρεπε δηλαδή για να στήσουν την δική τους πολιτεία κάποιοι νέοι άνθρωποι που είχαν αποφασίσει να εναντιωθούν με τον τρόπο τους στη φρίκη ενός ακόμη πολέμου που είχε κηρύξει το κράτος-γκάνγκστερ, οι ΗΠΑ, εναντίον του Βιετνάμ εκείνη την περίοδο.
Μέσα από τη διαμαρτυρία αυτή γεννήθηκαν τα «παιδιά των λουλουδιών» με το περίφημο σύνθημα τους «make love not war», κάντε έρωτα όχι πόλεμο...
 
ΡΙΚΗ ΜΑΤΑΛΛΙΩΤΑΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου