~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας».
..............Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* ειδήσεις & κείμενα για την ελληνική κοινωνία * χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για έναν ελεύθερο και σκεπτόμενο πολίτη *

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Κατάληψη στα γραφεία της Airbnb στο Δουβλίνο για το δικαίωμα στη στέγη!

  Διεθνή, Καθημερινά  
16/10/2018 // Ρεπορτάζ από το «Ξ» *



Στις 13 Οκτώβρη, ακτιβιστές του ιρλανδικού κινήματος «Take Back the City» (Να πάρουμε πίσω την πόλη) έκαναν κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της Airbnb στο Δουβλίνο! Η κινητοποίηση έγινε κατά τη διάρκεια φεστιβάλ αρχιτεκτονικής, το οποίο φιλοξενούταν στα γραφεία της εταιρείας.


Το κίνημα για το δικαίωμα στη στέγη προχώρησε σε αυτή την ενέργεια μετά τις καταλήψεις άδειων σπιτιών, σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτόξευση των τιμών στην αγορά κατοικίας, καταλήψεις που αντιμετωπίζονται από την αστυνομία με καταστολή, συλλήψεις και τραυματισμούς.

Με πρωτότυπα συνθήματα και πανό, οι ακτιβιστές του «Take Back the City» κατέλαβαν συμβολικά τα γραφεία της εταιρείας που θεωρείται ότι φέρει μερίδιο ευθύνης για τη στεγαστική κρίση της χώρας. Ανάμεσα σε άλλα, η ανακοίνωση των ακτιβιστών ανέφερε:
«Οι ομάδες υποστήριξης ενοικιαστών, συχνά ακούνε από ανθρώπους που εκδιώχτηκαν από τα σπίτια τους για λόγους “ανακαινίσεων” ότι σύντομα ανακαλύπτουν πως τελικά τα σπίτια νοικιάζονται στην Airbnb ή σε άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες».
~~~~~~~~~~
Στην Ιρλανδία, όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όλο και περισσότερο πληθαίνουν τα σπίτια τα οποία δεν προορίζονται για μόνιμες, σταθερές κατοικίες, αλλά για περιστασιακή, τουριστική αξιοποίηση. Η δραστηριότητα της Airbnb ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για αυτή την κατάσταση, αφού τα κέρδη της βασίζονται στο να παρέχει φτηνή στέγη σε τουρίστες, πατώντας πάνω στις οικονομικές δυσκολίες ανθρώπων που της παραχωρούν τα σπίτια τους για ενοικίαση, αλλά και στην αδυναμία πλατιών στρωμάτων του παγκόσμιου πληθυσμού να ανταποκριθούν στα έξοδα διακοπών που περιλαμβάνουν ξενοδοχείο.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η Airbnb και οι αντίστοιχες εταιρείες βγάζουν μεγάλα κέρδη, την ώρα που τα φτωχά στρώματα των πόλεων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις γειτονιές τους λόγω τουριστικής αξιοποίησης. Ταυτόχρονα, οι τιμές αυξάνονται σε όλες τις περιοχές, τόσο για την ενοικίαση, όσο και για την αγορά στέγης. Έτσι, όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων καταλήγει στο δρόμο, ή στη φιλοξενία συγγενικών και φιλικών προσώπων. Αυτή είναι η κατάσταση στο Δουβλίνο και σε ολόκληρη την Ιρλανδία, όπου η στεγαστική κρίση χτυπάει «κόκκινο».
Παράλληλα όμως, ενισχύεται και το κίνημα που διεκδικεί προσβάσιμη, ποιοτική στέγη για όλους, ένα κίνημα που διεκδικεί κρατικό έλεγχο στα ενοίκια, δημιουργία φτηνών, δημόσιων κατοικιών, ενώ παράλληλα διοργανώνει πρωτότυπες κινητοποιήσεις, όπως οι καταλήψεις στέγης και η πρόσφατη μαχητική κατάληψη στα γραφεία της Airbnb!

*από το: http://net.xekinima.org/katalipsi-sta-grafeia-tis-airbnb-sto-douvlin/

διαβάστε ακόμα:

Ιρλανδία: μαζικές κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη στέγη


Το «θαύμα» της Ιρλανδίας με τους 10.000 αστέγους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου